torsdag den 20. marts 2014

Hurra for danskene


I går kveld leste jeg om Trygdekontoret, og da noen delte denne på Twitter måtte jeg nesten sjekke den ut. Cirka fem minutter ut sier Elisabeth Nordheim "Jeg er dritsjalu på jøder. De ble gassa og så kjøpte de liksom alt." Altså, det er virkelig ikke en ok ting å si. Senere påstår hun Holocaust ikke er så relevant for ungdomsskoleelever fordi det er så lenge siden. Honnør (dette er for øvrig et så utrolig mye bedre ord enn det kleine "kudos") til historikeren i panelet for å si at ingen forbrytelse mot menneskeheten har vært som Holocaust. Han nevner også at Holocaust er spesielt aktuelt og relevant for oss, fordi vi var en del av det. 766 norske jøder døde under andre verdenskrig, den største gruppen av disse ble deportert fra Oslo 26. november 1942. Av disse 532 personene overlevde kun ni krigen. Deportasjonene av norske jøder ble muliggjort ved samarbeid mellom det nazistiske Statspolitiet, Germanske SS, ordinært norsk politi og andre deler av det norske statsapparatet. Tyske mannskaper overtok ikke kommandoen over fangene før de ankom Akershuskaia. Deler av det norske statsapparatet var altså involvert i Holocaust.

Danskene har derimot et helt annet forhold til Holocaust, da det var en aktiv dansk innsats for å redde jødene. Cirka 99 % av de danske jødene overlevde krigen ved hjelp av danske medborgeres redningsinnsats for å få de over til Sverige. 44 jøder døde under flukten. 472 jøder ble likevel deportert til nazistiske konsentrasjonsleire, hvor 53 døde. Denne redningsinnsatsen er sammen med jødenes over 400 år lange historie i Danmark dokumentert på Dansk Jødisk Museum, som absolutt er verdt et besøk. Frem til november har museet også en seperatutstilling, Hjem, som handler om ettervirkningene av krig og forfølgelse. Den forteller koselige historier om familier som har kommet hjem, og funnet ut at alle tingene deres står sirlig oppmagasinert på lager, og historier omde som kommer hjem og oppdager at noen andre har flyttet inn og overtatt alt de eide. Noe av det fineste på utstillingen var en serie barnetegninger som dronningen har fått tilsendt.


Konklusjonen er: 
Det er ikke greit å si at man er sjalu på jøder fordi de ble gassa, og samtidig lefle med ideen om en jødisk verdenskonspirasjon.
Du burde absolutt besøke Dansk Jødisk Museum, det ligger på Christiansborg slott.
Hurra for danskene, de reddet jødene sine!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar